‘Gezond eten begint bij lekker koken’

Na een fietsongeluk in 2001 moest Onno van Witteloostuyn leren leven met een volledige dwarslaesie. Ineens was alles anders. Hij belandde in een rolstoel en hoewel hij zijn armen nog kon bewegen, waren zijn vingers voorgoed uitgeschakeld. Na een lange revalidatie pakte hij zijn leven weer op. Zijn liefde voor koken en lekker eten ging daarin een steeds grotere rol spelen. Hij moest die hobby echt opnieuw bevechten, maar hield vol, omdat hij heilig gelooft in het belang van verse, gezonde voeding. Dat enthousiasme deelt hij graag met anderen, en wij laten ‘The rolling chef’ met plezier aan het woord.

Koken zonder handfunctie. Dat lijkt ondoenlijk.
“Dat was het in het begin ook. Ik ben letterlijk begonnen met het bakken van een eitje en zelfs dat was een hele klus. Probeer maar eens een blik Italiaanse tomaten te openen zonder vingers. Ik zweer je dat onze hele keuken onder de rode smurrie zat. Gelukkig zijn er veel handige keukenmachines, want juist voor mensen met een handicap is het heel belangrijk om niet alleen gezond te eten, maar ook om het zelf te maken. In een rolstoel ligt zwaarlijvigheid altijd op de loer en omdat je vertering anders werkt, moet je voortdurend op de voedingswaarde en de vitamines letten. Ik wil kunnen toegeven aan waar ik op dat moment trek in heb. Daarom ga ik iedere dag met de handbike het dorp in om zelf boodschappen te doen. Ik verbrand dus ook nog energie terwijl ik voor het eten zorg. Dat verschil merk je al heel snel.”

Je hebt een baan, een gezin en dan ook nog deze uit de hand gelopen hobby. Hoe combineer je dat met jouw fysieke beperkingen?
“Ik ben van nature avontuurlijk ingesteld, dus ik vind het leuk om te proeven en te experimenteren. Tegelijkertijd heb ik sinds het ongeluk veel baat bij rust en regelmaat. Ik drink veel en ik eet zoveel mogelijk op vaste tijden. Daar pas ik mijn katheterisatiemomenten op aan. Zelfkatheterisatie was eerst niet te doen zonder handfunctie, maar met de SpeediCath Control lukte het wel. Mijn kookvaardigheden hebben me gesterkt in mijn motoriek, waardoor ik ook hiervoor een trucje vond. Ik heb er wel bewust voor gekozen om mij ’s ochtends door de thuiszorg te laten helpen, zodat ik de rest van de dag genoeg energie overhoud voor andere dingen.”

Wat betekent koken voor jou?
“Zelf koken geeft mij structuur en ik heb daardoor mijn lichaam veel beter leren kennen. Ik weet hoe en waarop het reageert. Ik ben bijvoorbeeld niet van de pakjes en de zakjes, omdat die te veel zout en suiker bevatten. Sinds ik een grote houtgestookte oven in de tuin heb laten bouwen, is koken helemaal een feest. Als mijn zoon jarig is, maak ik pizza’s voor zo’n vijftig personen. Een lekker visje, gegrilde groente, geroosterde bietjes, een langzaam gegaarde stoofschotel: echt álles gaat erin. Voor mijn werk bij ABN Amro zit ik al de hele dag binnen, dus hierbuiten bekruipt me gewoon een kampeergevoel.”

Heb jij tips voor andere beginnende koks?
“Begin gewoon met wat je lekker vindt en laat je niet al te snel uit het veld slaan. Ik heb ook wel eens een stoofschotel totaal verkoold uit de buitenoven gehaald, omdat ik de temperatuur had onderschat. En zorg voor voldoende afwisseling. Gezond eten helpt tegen overgewicht en geeft energie, maar je houdt het alleen vol als je je jezelf soms trakteert, bijvoorbeeld op een lekkere zak friet. Die heb je dan ook dubbel en dwars verdiend!”