The Rolling Chef: ‘Gezond eten begint bij lekker koken’

Na een fietsongeluk in 2001 moest Onno van Witteloostuyn leren leven met een volledige dwarslaesie. Ineens was alles anders. Hij belandde in een rolstoel en hoewel hij zijn armen nog kon bewegen, waren zijn vingers voorgoed uitgeschakeld. Na een lange revalidatie pakte hij zijn leven weer op. Zijn liefde voor koken en lekker eten gingen daarin een steeds grotere rol spelen. Hij noemt zichzelf inmiddels The Rolling Chef en gelooft heilig in het belang van verse, gezonde voeding. Dat enthousiasme deelt hij graag met anderen.

Koken zonder handfunctie

Dat lijkt ondoenlijk. “Dat was het in het begin ook. Ik ben letterlijk begonnen met het bakken van een eitje en zelfs dat was een hele klus. Probeer maar eens een blik Italiaanse tomaten te openen zonder vingers. Ik zweer je dat onze hele keuken onder de rode smurrie zat. Gelukkig zijn er veel handige keukenmachines, want juist voor mensen met een handicap is het heel belangrijk om niet alleen gezond te eten, maar ook om het zelf te maken. In een rolstoel ligt zwaarlijvigheid altijd op de loer en omdat je vertering anders werkt, moet je voortdurend op de voedingswaarde en de vitamines letten. Ik wil kunnen toegeven aan waar ik op dat moment trek in heb. Daarom ga ik iedere dag met de handbike het dorp in om zelf boodschappen te doen. Ik verbrand dus ook nog energie terwijl ik voor het eten zorg. Dat verschil merk je al heel snel.”

Lees het complete interview met Onno

Recept: rode currypasta van The Rolling Chef

Onno’s favoriete gerecht is kruidige rode currypasta. Een smaakvol Aziatisch gerecht dat snel op tafel staat en waar je alle kanten mee op kunt. Varieer met verschillende groente en kies in plaats van vlees bijvoorbeeld eens voor vis of tahoe. En hou je van pittig? Voeg dan wat extra pepers toe. Maak gerust een grote hoeveelheid, want kruidenpasta kun je heel goed invriezen in kleine bakjes. Wel zo makkelijk!

Bekijk het recept