Gezonde voeding voor mensen met een dwarslaesie

Leef jij met een dwarslaesie? Dan zijn gezonde voeding en een gezonde leefstijl extra belangrijk. Mensen die in een rolstoel zitten hebben minder energie nodig dan mensen zonder fysieke beperking. Dat heeft gevolgen voor je voedingspatroon. Wat jij het beste kunt eten? Wij helpen je graag. Zodat je op gewicht blijft én lekker in je vel zit.

Tips van voedingsdeskundige Annemarie Postma

Fit for Life werkt samen met Annemarie Postma, ook wel bekend als The Sitting Chef. Annemarie is niet alleen ervaringsdeskundige in leven met een dwarslaesie, maar ook expert op het gebied van voeding bij een zittende levensstijl. Je kunt haar kennen als auteur, spreker, directeur van AM Lifestyle Medicine Center en ontwikkelaar van het Sit Smart Dieet (SSD). Speciaal voor Fit for Life maakte ze een vijfdelige webserie waarin ze je meeneemt in haar leven met een dwarslaesie.

Lees meer over Annemarie en bekijk haar Fit for Life webserie

Spinalis voedingswijzer voor mensen met een dwarslaesie

Hoe zorg je ervoor dat je niet aankomt als je de hele dag zit? Hoe kun je gewicht verliezen? En wat is een gezonde levensstijl voor mensen met een dwarslaesie? De brochure ‘Voeding, gewicht en gezondheid voor mensen met een dwarslaesie’ geeft antwoord op deze vragen. Behalve tips voor een gezond eetpatroon, vind je in de brochure ook dieetadviezen bij complicaties van een dwarslaesie, zoals ondervoeding, doorligplekken en darmproblematiek. Een diëtist kan je advies op maat geven, maar dit is alvast een handig hulpmiddel voor thuis.

Download Spinalis voedingswijzer

Charlotte van Marissing: ‘Niet vullen, maar voeden’

Goed eten en niet aankomen als je een dwarslaesie hebt: een flinke uitdaging. Want als je zittend door het leven gaat, heb je veel minder brandstof nodig. Hoe zorg je ervoor dat je gezond blijft eten, zonder jezelf onnodige restricties op te leggen? Diëtist, gezondheidswetenschapper en ervaringsdeskundige Charlotte van Marissing vertelt er meer over.

Lees het interview met Charlotte

The Rolling Chef: ‘Gezond eten begint bij lekker koken’

Na een fietsongeluk in 2001 moest Onno van Witteloostuyn leren leven met een volledige dwarslaesie. Ineens was alles anders. Hij belandde in een rolstoel en hoewel hij zijn armen nog kon bewegen, waren zijn vingers voorgoed uitgeschakeld. Na een lange revalidatie pakte hij zijn leven weer op. Zijn liefde voor koken en lekker eten gingen daarin een steeds grotere rol spelen. Hij noemt zichzelf inmiddels The Rolling Chef en gelooft heilig in het belang van verse, gezonde voeding. Dat enthousiasme deelt hij graag met anderen.

Lees het interview met Onno

Recepten voor mensen in een rolstoel

Mensen met een dwarslaesie hebben minder energie en calorieën nodig dan mensen zonder fysieke beperking. Dat heeft gevolgen voor je voedingspatroon. Wat je het beste kunt eten? Wij delen een aantal lekkere en gezonde recepten. Wilt u al onze recepten ontvangen? Vraag dan de gratis receptenbundel aan!

Vraag gratis receptenbundel aan

Hoofgerecht
BBQ Aubergines

Soepen
Pompoensoep

Dessert
Tiramisu