De passie van Rob: Valkenieren

Valkenieren is het zodanig trainen van roofvogels, dat zij onder appel een prooi kunnen bemachtigen. Een goede valkenier wordt gekenmerkt door zijn onmetelijke passie voor de valkerij en liefde voor zijn roofvogels. En Rob is zo iemand.

Thomas gaat valkenieren met Rob

Rob is valkenier

‘Tijdens mijn revalidatie besloot ik van mijn hobby mijn beroep te maken’

Valkenieren was altijd al een grote passie van Rob van Dipten (65) en hij heeft er – sinds hij een dwarslaesie opliep – zijn beroep van gemaakt. “Wat dat betreft ben ik dankbaar voor mijn ongeluk, anders had ik het roer nooit zo omgegooid.” In 2001 brak Rob bij een valpartij thuis zijn rug. “Ik lag te revalideren en zat zó diep in de put, verder naar beneden kon niet meer. Ik wist niet wat ik met mijn leven aan moest, tot ik me bedacht dat ik nog wél verder kon met mijn hobby valkenieren. Ik besloot er ter plekke mijn beroep van te maken.”

Lees het hele interview met Rob

Meer informatie

Birds@work

Begin jaren negentig zijn Nina Markx & Rob van Dipten gestart met de valkerij. Nina begon direct beroepsmatig en assisteerde een aantal jaren de roofvogel demonstraties in Safari Beekse Bergen en Falconidae in België. Vanaf 1996 bestrijdt Nina als valkenier de vogel overlast op diverse afval stortplaatsen in Limburg en Brabant voor Essent Milieu. Door een ongeval in 2001 brak Rob zijn rug met als gevolg een dwarslaesie en kwam in een rolstoel terecht. Na een revalidatie van bijna 2 jaar start Birds@Work in 2003 en groeit uit tot een valkerijbedrijf met meerdere disciplines.

Meer informatie

Ervaar zelf hoe het is als valkenier!

Altijd al eens willen ervaren hoe het is om oog in oog te staan met roofvogels?  Dat kan nu. Fit for life geeft een roofvogel workshop van Birds@work Valkerij gratis weg. Tijdens deze workshop maak je kennis met een aantal facetten van de valkerij bij de valkenier thuis. En tevens wordt je voorbereid  op het vliegen met de roofvogel.

Meld je aan

Fit for Life event ‘Ontdek je passie’

Op zondag 12 juni organiseerde Coloplast het Fit for Life event ‘Ontdek je passie’ in Den Bosch. De deelnemers werden geïnspireerd door de passies van anderen. Diverse workshops, waaronder crossfit, rolstoeldansen, schilderen, mindfulness gaven de deelnemers de mogelijkheid om in aanraking te komen met activiteiten die men misschien thuis niet zo snel zou oppakken.

Bekijk after movie

Ontdek de passie van: