‘Ga iets doen waar je energie van krijgt’

Derek van der Burg (36) woont samen met zijn vriend in Geldermalsen en begon twee jaar geleden met adaptive crossfit. Hij vindt deze functionele circuittraining de ideale sport voor mensen met een beperking. “Alle oefeningen worden precies afgestemd op mijn niveau en mogelijkheden. Het brengt mij vertrouwen in de kracht van mijn eigen lichaam.”

Toen Derek in de pubertijd zat, kwam hij erachter dat hij de erfelijke aandoening dystrofie had. Rond zijn 21e begonnen de spasmen in zijn benen, het waren de eerste symptomen. De eerste anderhalf jaar liep hij met krukken om toch voor een rolstoel te kiezen. “Het krachtverlies in mijn lichaam ging zo snel.”

Dromen

Derek zijn leven veranderde ingrijpend en het was wennen in een rolstoel. “In het begin droomde ik dat ik nog liep,” herinnert hij zich. “Nu zit ik in mijn dromen in een rolstoel.” Toch was hij al die tijd in staat de mogelijkheden om zijn leven op zijn manier in te vullen, te blijven zien. “Ik had heel sterk voor ogen dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn leven – ook in een rolstoel – en dat ik die taak niet bij mijn omgeving kon neerleggen. Ik heb veel over mijn gevoel gepraat, naasten kunnen immers niet in je hoofd kijken, en gekeken hoe ik zoveel mogelijk kon blijven doen. Ik ben fulltime blijven werken, als coördinator customer services en planning. Voornamelijk vanuit huis, dat is ideaal en een of twee dagen per week op kantoor.”

Praktisch

“Deze zomer kon ik niet meer plassen. Dat sluipt er geleidelijk in. Ik heb wel aandrang, maar het komt er niet uit. Door te katheteriseren kan ik het goed bijhouden. Ik vind het perfect. Ik kan ’s nachts weer doorslapen. De een ziet het misschien als tegenslag, voor mij is het een verademing. Het katheteriseren moet je oefenen. Ik kreeg hulp op de afdeling urologie in het ziekenhuis en probeerde het net zo lang tot het lukte.” Of hij er moeite mee heeft dat hij nu moet katheteriseren? “Nee hoor. Ik kan daar wel heel lang over nadenken en bij de pakken neerzitten dat dit nodig is, maar daar maak je je eigen leven zo ellendig mee. En hoe wil je anders plassen?” Deze nuchtere mindset helpt hem om alles te blijven doen wat hij wil. Zijn advies voor andere ‘rollers’ is dan ook er zoveel mogelijk op uit te gaan. “Ga iets doen waar je energie van krijgt. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, elke dinsdag koffiezetten in een verzorgingstehuis kan ervoor zorgen dat je je gewaardeerd voelt en onderdeel blijft van de maatschappij. Blijf niet alleen in je huis zitten. En weet dat er altijd mensen zijn die met je willen meedenken, maar het begint bij jezelf.”

Kracht

Twee jaar geleden begon Derek met adaptive crossfit. “De eigenaar van de sportschool waar ik kwam was een crossfit box begonnen en ik wilde wel wat meer uitdaging dan de sportschool,” vertelt hij. “Ik trainde een avondje mee en ben sindsdien verkocht. Alle oefeningen worden precies afgestemd op mijn niveau en mogelijkheden. Het brengt mij vertrouwen in de kracht van mijn eigen lichaam.” In de trainingsgroep is Derek de enige roller. “Voor mij maakt dat geen verschil. We maken vaak grapjes – dan zegt iemand: ‘Derek, ga maar naar huis, want hardlopen staat dit keer op het programma.’ Nou, ik rol er gewoon erachteraan! Ik doe – behalve met mijn benen – precies dezelfde oefeningen; touwklimmen, optrekken in de ringen en kettlebell en barbels met gewichten tillen. Het is leuk steeds opnieuw mijn grenzen te verleggen en het sporten helpt bij mijn heup- en rompstabiliteit.

Competitie

Derek hoopt dat meer mensen met een beperking adaptive crossfit gaan doen. “In Amerika is het – onder mannen en vrouwen – heel populair, maar in Nederland ben ik nog een van de weinigen. Ik hoop op meer animo, want ik zou het hartstikke leuk vinden competitie te doen!”

Derek probeert meer bekendheid te geven aan adaptive crossfit. Kijk voor meer info op zijn Facebook-pagina: Rolstoel Crossfit & Fitness