Uniek Sporten

Wil je gaan sporten maar heb je nog geen sporthulpmiddel en/of je weet nog niet welke sport het beste bij je past? Geen probleem! Uniek Sporten helpt en inspireert je met alles over sporten en bewegen. Uniek Sporten biedt gratis ondersteuning aan bij het vinden van een passende sport.

De sportcoaches van Uniek Sporten kunnen je meer vertellen over de verschillende sporten, het aanbod bij jouw in de buurt en wellicht dat duwtje in je rug geven wat je nodig hebt om te gaan sporten en bewegen. Ook bieden zij via een uitleenpool verschillende sporthulpmiddelen (sportrolstoelen en handbikes) aan. Wil je graag een eigen sporthulpmiddel aanschaffen? De klantadviseur van Uniek Sporten kan je begeleiden bij het aanvraagtraject via de WMO, ZVW, WLZ of het UWV.

Fit for Life webinar ‘Op weg naar sporten en bewegen: Wat heeft Uniek Sporten jou te bieden?’

Op woensdag 19 oktober organiseerde Coloplast in samenwerking met Uniek Sporten een webinar over sporten en beweging met een beperking en wat zij voor jou kunnen betekenen.

Bekijk hier het webinar terug

Interview Karin de Graaf

Fit for Life stimuleert mensen met een beperking om in beweging te komen en fitter en gezonder te worden. Diezelfde missie vinden we terug bij Uniek Sporten: het sport- en beweegplatform van het Fonds Gehandicaptensport dat mensen met een beperking helpt om een beweegvorm te vinden die bij ze past. Programmamanager Karin de Graaf beschrijft Uniek Sporten als een community die vraag en aanbod bij elkaar brengt: “Mensen met een beperking kunnen veel barrières ervaren in hun zoektocht naar een aangepaste vorm van bewegen. Het aanbod is versnipperd, de benodigde hulpmiddelen zijn duur en dan is het vaak ook nog eens een heel gedoe om ergens te komen. Uniek Sporten probeert op verschillende manieren die belemmeringen weg te nemen.”

Lees het hele interview met Karin

Sporten en bewegen met een dwarslaesie: Kan dat?

Hoe kun je gaan sporten en bewegen met een dwarslaesie?

Voor iedereen die vanuit het niets gaat sporten geldt: bouw het goed op. En als je een dwarslaesie hebt, dan geldt dat helemaal. Als je jezelf ineens in een rolstoel moet vervoeren, vraagt dat kracht van je armen. Veel oefenen en trainen dus! Ook als je voor je dwarslaesie al veel aan sport deed. Want dit is immers een heel andere ‘tak van sport’.

Lees meer: Hoe je kunt gaan sporten en bewegen met een dwarslaesie

Sportconsulenten & Sportloket

Misschien heb je persoonlijk advies nodig bij het vinden van de juiste sport, of heb je specifieke vragen over jouw mogelijkheden. Een sportadvies is handig als je wel wilt sporten, maar nog niet precies weet welke sport voor jou geschikt is. Misschien wil je nog wat vragen stellen voor je daadwerkelijk contact opneemt met een sportaanbieder.

Voor een persoonlijk sportadvies kun je terecht bij de contactpersoon in jouw regio. Jouw contactpersoon kan vragen beantwoorden en je helpen om te gaan sporten of bewegen!

Lees meer: Sportadvies bij Uniek Sporten

5 Tips helpen om meer te bewegen bij een dwarslaesie

Met een dwarslaesie kan sporten een uitdaging zijn. Maar het kan wel. Jacqueline Leenders (ergotherapeut) heeft vijf tips:

  1. Denk na over lichamelijke training als je nog aan het revalideren bent
  2. Zoek een sport die bij jou past en waaraan je plezier beleeft
  3. Kijk goed naar welke voorzieningen er nodig zijn
  4. Verzamel mensen om je heen met een soortgelijk doel
  5. Zorg dat je tijdens je dagelijkse activiteiten meer beweegt

Lees meer: Deze tips helpen je om meer te bewegen als je een dwarslaesie hebt

Sporten en bewegen met een dwarslaesie: Kom in beweging

Sport- en beweegaanbod in de buurt

Vind jouw sport! Een dwarslaesie hoeft je er niet van te weerhouden te sporten en te bewegen! In Nederland bestaat een ruim sportaanbod voor mensen in een rolstoel. Uniek sporten helpt graag bij het vinden van een geschikte sportvereniging bij jou in de buurt.

Lees meer: Sport-zoeker

Uniek Sporten Uitleen

Advies over gebruik en 6 maanden gratis te proberen. Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past. Uniek Sporten Uitleen is meer dan een uitleenservice voor de sportrolstoelen of handbikes, het is een mobiliteitsgarantie. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar.

Lees meer: Uniek Sporten Uitleen

Alternatieven

Uniek Sporten Thuis app

Sport je nog niet, dan kun je dit met Uniek Sporten Thuis op een laagdrempelige manier uitproberen. Als je wel al regelmatig sport maar ook de mogelijkheid wilt hebben om thuis te sporten, dan biedt de app vele oefeningen. Kom je uit een revalidatietraject en wil je verder werken aan het verbeteren van je spieropbouw? Ook dan biedt de app volop mogelijkheden.

Meer info: https://www.unieksporten.nl/thuis

Uniek Esports

Op het platform Uniek Esports kun je je verdiepen in de wereld van esports en gaming. Zo kun je uitvinden welke esports en games er zijn, hoe je ze speelt, en welke toepassingen er zijn om ondanks je dwarslaesie te kunnen gamen. Het platform houdt je ook op de hoogte van het laatste nieuws en evenementen.

Meer info: https://www.unieksporten.nl/esports

Enthousiast en nu?

Als je een sporthulpmiddel nodig hebt om te sporten en bewegen, kun je bij Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag indienen voor de financiering. Als we je aanvraag goedkeuren, kijken we samen of je vanuit de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV recht hebt op een vergoeding. Heb je dit niet, of krijg je een deel vergoed, dan financiert Uniek Sporten 85% van het bedrag dat je dan nog nodig hebt. Je eigen bijdrage van 15% met een maximum van 250 euro kun je zelf betalen of ophalen met crowdfunden.

Hulpmiddelen aanvragen

Laat je inspireren

Rolstoelrugby: ruige sport met groot teamgevoel

Elkaar ongegeneerd ‘opzij rammen’. Dat mag gewoon bij rolstoelrugby. Toch is het ook een sport waarbij teamwork essentieel is en elke speler zijn waarde heeft, los van de ernst van je beperking. Speler Haico Nijkamp van rolstoelrugbyvereniging The Mavericks: “Wat ik leuk vind is dat je er al je energie in kwijt kunt. Je kunt er vol in gaan en lekker tegen elkaar aan knallen. Verder zijn teamspel en tactiek heel belangrijk.” Voorzitter Jacqueline van Creveld was erbij toen de vereniging in de jaren negentig werd opgericht, speelde ruim twintig jaar zelf en coacht bij de wedstrijden. “De tactiek, felheid en ruigheid maken de sport zo mooi.”

Lees zijn hele verhaal op: Rolstoelrugby: ruige sport met groot teamgevoel

Frans is verslaafd aan het handbiken

Sinds Frans serieus met zijn handbike traint, is hij gezonder dan ooit. Hij viel kilo’s af, stopte met roken en zijn conditie schiet omhoog. Frans Ebbinge (43) is een echte Hoekenees. Hij werkte in de kassenbouw tot hij is 2002 door een scooterongeluk een dwarslaesie kreeg. Nu zit hij in een rolstoel, maar Frans is dankzij zijn handbike in topconditie.

Lees zijn hele verhaal op: Verslaafd aan het handbiken

Sjaak loopt makkelijker dankzij Thuis-app

Beginnen met sporten of bewegen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de Uniek Sporten app kun je namelijk nu op een laagdrempelige manier thuis sporten en bewegen. Zo werk je op je eigen tempo en niveau aan spieropbouw, conditie en coördinatie. Sjaak van Zuijlen (69) probeerde de app al uit en ziet de voordelen van het thuis kunnen bewegen. “Je wordt er nooit minder van.”

Lees zijn hele verhaal op: Sjaak loopt makkelijker dankzij de Thuis-app

Ruud basketbalt weer dankzij Uniek Sporten

Als je een sporthulpmiddel nodig hebt om jouw sport te kunnen doen, moet je daar vaak lang op wachten. En de kans is groot dat je van het ene naar het andere loket wordt gestuurd voor de financiering. Ruud Groeneveld weet daar alles van, hij moest tweeënhalf jaar wachten op zijn sportrolstoel. Dankzij Uniek Sporten Hulpmiddelen kwam de aanvraag in een versnelling en kan hij nu weer lekker mee basketballen met zijn team.

Lees zijn hele verhaal op: Sjaak loopt makkelijker dankzij de Thuis-app

Ontdek de passie van: