Ongehinderd Eropuit met een rolstoel

Coloplast Fit for Life Routes

Hoe ga je eropuit in een rolstoel? Hoe weet je leuke locaties te vinden die ook goed toegankelijk zijn? Het blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn om de juiste informatie te vinden. Momenteel blijft 30% van de mensen met een beperking thuis, omdat ze niet weten waar ze terecht kunnen. Ongehinderd en Coloplast doen hier iets aan door het uitzetten van de Fit for Life Routes waarin een aantal faciliteiten zoals toegankelijke overnachtingslocaties, restaurants en activiteiten uitgelicht worden. De locaties zijn geselecteerd op basis van de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers.

Omgeving Berg en Dal

Genieten in de groene omgeving van Berg en Dal? Deze gemeente is uniek door haar overweldigende landschap, maar ook door haar rijke cultuurhistorie, wijngaarden en bijzondere musea. Berg en Dal ligt tussen Maas en Waal en tussen Nijmegen en Duitse grens. Voor deze Fit for Life Route hebben wij 9 leuke tips op een rij gezet voor een heerlijk weekendje weg.

Ben jij actief? Dan kun je hier een mooie route van maar liefst 32 km handbiken. Er zijn verschillende tussenstops bij toegankelijke locaties met een rolstoelvriendelijk hotel. Maar doe je liever rustig aan? Kies dan voor een mooie natuurroute met de Fietstrein Grenzland Draisine, speciaal geschikt voor rolstoelen.

Trek gekregen na een gezellige ochtend of middag? Dan kun je lekker bijkomen en lunchen of dineren bij restaurant de Tornsche Molen of Fletcher Hotel-Restaurant Erica.

Bekijk alle tips in de Fit for Life Route Berg en Dal

Omgeving Eindhoven

De bruisende lichtstad Eindhoven en omgeving verkennen? In deze Fit for Life Route staan 11 gevarieerde tips voor leuke en toegankelijke overnachtingsaccommodaties, restaurants en activiteiten.

Het stadscentrum van Eindhoven biedt diverse winkels en boetiekjes, maar er is ook ruimte voor ontspanning in het Nationaal Park de Groot Peel, met een speciale rolstoeltoegankelijke route.

Je kunt ook naar museum Vincentre waar je kennismaakt met de schilderijen van Vincent van Gogh, een film bekijken bij Pathé Eindhoven of ‘urban shoppen’ in de oude fabriekshallen. En eten, koken, ruiken, proeven en drinken? Dat doe je bij Vershal het Veem. Zowel food-, cultuur- als natuurliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen.

Bekijk alle tips in de Fit for Life Route Eindhoven

Scheveningen en Katwijk

Eropuit in de omgeving van Den Haag? Wat dacht je van lekker lunchen in een strandtent, genieten op het strand en overnachten in een comfortabel hotel? Dat kan hier allemaal. Voor deze Fit for Life Route hebben we de 11 leukste strandtenten, hotels en activiteiten voor je uitgezocht.

In het altijd gezellige Scheveningen kun je de onderwaterwereld ontdekken bij Sea Life, het strand op via een rolstoelopgang, de zonsondergang kijken bij restaurant De Waterreus en/of naar de bioscoop bij Pathé Scheveningen.

De kustplaats Katwijk is de grootste gemeente in de Duin- en Bollenstreek. Hier kun je van een kop koffie en lunch genieten bij één van de strandtenten. Maar ben je toe aan wat actie? Huur dan een Ziesel (elektrische rolstoel) en cross lekker rond op het strand.

Bekijk alle tips in de Fit for Life Route Scheveningen

Omgeving Vechtdal

Actief en ontspannen in het groen? Dan zit je goed met een weekendje weg in de regio Vechtdal. Het Vechtdal is een natuurrijke, groene, gastvrije en bijzondere vakantiebestemming, waar je je fijn voelt en echt tot rust komt.

Centraal staat de Vecht, die hier door het landschap kronkelt. Tijdens een rondvaart kun je die goed van dichtbij bekijken. Maar heb je meer zin in actie? Verken het gebied dan met een handbike.

Daarna lekker bijkomen onder het genot van een koffie- of theeproeverij? Ga dan langs bij de Somerwende. Of geniet van een diner bij De Troubadour Harenberg. Eten met uitzicht op het water, slapen in een bosrijke omgeving of lekker actief op pad door het prachtige landschap. In Vechtdal valt genoeg te beleven, voor jong en oud.

Bekijk alle tips in de Fit for Life Route Vechtdal

Omgeving Zeeuws-Vlaanderen

Uitwaaien aan de Zeeuwse kust? Voor de vijfde Fit for Life Route hebben wij in samenwerking met Coloplast weer 10 leuke tips voor een toegankelijk weekendje weg uitgezocht.

Zeeuws-Vlaanderen is een regio die is omgeven door de Westerschelde en de Noordzee. De uitgestrekte stranden, duinen en prachtige polders zijn geliefde bestemmingen voor water- en natuurliefhebbers. Liever op pad in een stoere havenstad? Dan is Terneuzen de stad voor jou! Hier kun je genieten van historische panden, karakteristieke winkels en leuke horecagelegenheden. Kortom, een ideale bestemming!

De locaties zijn geselecteerd op basis van de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Uiteraard zijn de locaties getoetst voor iedereen dus ook voor iemand die blind of slechtziend, doof of slechthorend, slecht ter been en/of gebruik maakt van een assistentiehond.

Bekijk alle tips in de Fit for Life Route Zeeuws-Vlaanderen

Omgeving Barneveld

Barneveld staat natuurlijk bekend om de barnevelder kippen, maar Barneveld is zoveel meer. In en rondom dit gezellige dorp is veel te beleven. Van grote merken en bekende namen tot lokale horecagelegenheden en het prachtige natuurgebied de Veluwe.

Er is voor ieder wat wils. Voor deze Fit for Life route zetten wij 11 tips voor een toegankelijk en verrassend weekend Barneveld op een rij!

Bekijk alle tips in de Fit for Life Route Barneveld

Eropuit Magazine

Wij hebben deze Fit for Life routes samen met praktische tips voor onderweg ook gebundeld in een magazine. Wilt u deze Fit for Life routes én praktische tips voor onderweg als magazine ontvangen? Vraag deze dan gratis aan!

Vraag gratis aan

Gerard de Nooij – Ongehinderd

Gerard de Nooij leidde een zorgeloos leven als student in Nijmegen, tot hij in 2005 bij een motorongeluk een dwarslaesie opliep. Toen hij maanden later het revalidatiecentrum uitrolde, zag hij ineens overal drempels. Die ervaring bracht hem op het idee van ‘Ongehinderd’, de website en de app die in kaart brengen welke plekken wel er niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en andere mensen met een beperking.

 “Tot dat moment had ik er nooit bij stilgestaan dat er zoveel drempels waren. Ik denk dat dat voor veel mensen geldt. Er is geen architect die denkt: ‘Laat ik ze eens uitsluiten, al die mensen met een beperking.’ Het is eerder een kwestie van bewustzijn en daar sturen wij met ons bedrijf op. Dat is enerzijds een mooie maatschappelijke ambitie, en anderzijds een keiharde noodzaak. Mede door de vergrijzing telt Nederland nu al zo’n 2,5 miljoen mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel, rollator, scootmobiel of taststok. Daarom is het goed dat we nu stappen zetten.”

Lees het hele interview met Gerard