‘Alle drempels de wereld uit’

Gerard de Nooij leidde een zorgeloos leven als student in Nijmegen, tot hij in 2005 bij een motorongeluk een dwarslaesie opliep. Toen hij maanden later het revalidatiecentrum uitrolde, zag hij ineens overal drempels. Die ervaring bracht hem op het idee van ‘Ongehinderd’, de website en de app die in kaart brengen welke plekken wel er niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en andere mensen met een beperking.

“Tot dat moment had ik er nooit bij stilgestaan dat er zoveel drempels waren. Ik denk dat dat voor veel mensen geldt. Er is geen architect die denkt: ‘Laat ik ze eens uitsluiten, al die mensen met een beperking.’ Het is eerder een kwestie van bewustzijn en daar sturen wij met ons bedrijf op. Dat is enerzijds een mooie maatschappelijke ambitie, en anderzijds een keiharde noodzaak. Mede door de vergrijzing telt Nederland nu al zo’n 2,5 miljoen mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel, rollator, scootmobiel of taststok. Daarom is het goed dat we nu stappen zetten.”

Keuringsteam

“Wij hebben een eigen team van keurmeesters, en in de app kunnen gebruikers ook hun persoonlijke tips en ervaringen delen. Ons keuringsteam werkt met een vast format, waardoor voor iedereen duidelijk is wat op een bepaalde locatie mogelijk is. Voor een handbewogen rolstoel gelden bijvoorbeeld andere maatstaven dan voor een elektrische. Op dit moment nemen 85 gemeenten een abonnement bij ons af, om jaarlijks de toegankelijkheid van hun gebouw in kaart te laten brengen. Zij hebben namelijk de wettelijke verplichting om daar hun best voor te doen. Na zo’n toets geven wij ook adviezen en verbetervoorstellen. We zijn echt een dienstverlener, geen politieagent. Het gaat ons er vooral om dat het onderwerp hoog op de agenda komt.”

Denken in kansen

“Ik ben afgestudeerd in Facility Management, dus mijn ondernemerschap sluit daar mooi op aan, maar mijn persoonlijke motivatie om dit probleem de wereld uit te helpen speelt zeker mee. Ik zag een relatief gemakkelijke oplossing en die komt steeds dichterbij. Dat denken in kansen hoort bij mij. De eerste nacht na het ongeluk zaten mijn zus en ik al te googlen wat ik wél nog zou kunnen. We maakten een hele lijst, van zitskiën tot gitaarspelen, en dat gaf perspectief. Inmiddels is die rolstoel bij me gaan horen, maar ergens blijft het gemis altijd. Als Marieke en ik met onze twee kleine kindjes op vakantie gaan, kan ik echt wel balen van de omslachtigheid. Maar verder geniet ik vooral heel erg van het vaderschap, hoor. Alle clichés zijn helemaal waar.”

Basaal en toch bijzonder

“Samen met Coloplast hebben wij voor het Fit for Life programma tien vrijetijdsroutes samengesteld en opgenomen in de Ongehinderd-app. Wanneer je bijvoorbeeld een weekendje weg wilt, vind je daarin leuke tips voor toegankelijke restaurants, accommodaties en attracties. Wij zijn met elkaar in contact gekomen doordat ik de SpeediCath gebruik. Eigenlijk is het een basale voorziening, maar met deze hulpmiddelen worden de figuurlijke drempels uit de weg geholpen, zodat mensen volwaardig kunnen meedoen. In die zin hebben onze ambities een duidelijk raakvlak.”