‘Een klein beetje veranderen heeft al impact’

Rogier Broeksteeg is werkzaam als fysiotherapeut bij Rijndam Revalidatie. In de polikliniek zag hij steeds vaker dwarslaesiepatiënten met meerdere gezondheidsproblemen die terug te voeren waren op hun leefstijl. Die relatie werd bovendien bevestigd door diverse internationale onderzoeken. Om deze problemen aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen, ontwikkelde Rogier een Gezonde Leefstijl Module; niet alleen voor dwarslaesiepatiënten, maar ook voor andere rolstoelgebruikers.

Brede aanpak

“Dwarslaesiepatiënten hebben relatief vaak te kampen met hart- en vaatziekten, suikerziekte, overgewicht en een matige conditie. Omdat we vergelijkbare problemen zien bij andere rolstoelgebruikers, hebben we onze aanpak breder getrokken. Uit een onderzoek van Carla Nooijen, in samenwerking met Rijndam en de Erasmus Universiteit, kwam naar voren dat gerichte coaching een belangrijke bijdrage kan leveren aan het succes van zo’n interventie. Daarom zijn die begeleiding en ondersteuning, gericht op gedragsverandering, een essentieel onderdeel van onze aanpak.”

Moeten werkt averechts

“Met onze interventie proberen we mensen te coachen om hun gedrag op drie fronten aan te passen: fitheid, bewegen en voeding. Daarbij betrekken we een leefstijlcoach, die samen met een diëtiste en een bewegingsagoog voor iedere patiënt een aanpak op maat ontwikkelt. Doordat we nu die verschillende aspecten in één aanpak hebben gegoten, hebben we echt een slag kunnen maken. We leren mensen ook welke verbanden daartussen bestaan, zodat zij inzicht krijgen in hun eigen leefpatroon. Het begint met het stellen van de juiste vragen: wat is voor jou belangrijk? We prikkelen patiënten om daarop hun eigen antwoord te formuleren en leggen hun niks op. ‘Moeten’ werkt averechts, en daarom plooien we het programma rondom hun eigen, persoonlijke vraag.”

Geen lichtgewicht of topsporter

“Het mooie is dat we nu in de praktijk zien dat het werkt. Dat kan bij de één een subtiele verandering zijn in het beweeg- of eetpatroon, terwijl bij een ander het roer rigoureus omgaat. Soms is informeren het maximaal haalbare; dan krijgen mensen wel meer inzicht, maar maken zij toch een andere keuze. Maar in veel gevallen lukt het rolstoelgebruikers om eindelijk op een verantwoorde wijze gewicht te verliezen, zonder crashdieet. Ze voelen zich fitter en verplaatsen zich gemakkelijker, en ervaren een betere kwaliteit van leven. Beginnen is vaak het moeilijkst, maar je hoeft echt geen topsporter of lichtgewicht te worden om gezonder te zijn. Een klein beetje veranderen heeft ook al impact.”

Fit for Life

“Eigenlijk raken we dezelfde thema’s aan als het Fit for Life programma van Coloplast. Ook dat is bedoeld om mensen in de breedste zin te stimuleren en inspireren tot een gezonde leefstijl. Ik ben ook betrokken geweest bij de infographic van de beweegrichtlijn voor dwarslaesiepatiënten, waarmee je in één oogopslag ziet wat je kunt doen om gezond te blijven. We hebben inmiddels modules uit onze aanpak gedeeld met andere revalidatiecentra en zetten ons ook in om vanuit het Preventieakkoord tot een erkende Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) te komen voor mensen met een beperking, die door zorgverzekeraars wordt vergoed. En we zijn bezig om samen met de ontwikkelaars van de WHEELS app een blended interventie te ontwikkelen. Dit geeft de mogelijkheid om per patiënt te bekijken waar hij of zij het meest bij gebaat is. In de praktijk komt dit neer op een combinatie van face-to-face contact en zorg op afstand. Zo zoeken we zoveel mogelijk ingangen om een gedragsverandering te promoten. Het begint bij de eerste stap en die moeten we zo gemakkelijk mogelijk maken.”

Infographic Fitheidsrichtlijn

Online Fit for Life workshop: Gezond(er) en Fit(ter) worden

Woensdag 27 januari 2021
16:00-17:15 uur
Sprekers: Rogier Broeksteeg (Fysiotherapeut Rijndam Revalidatie), Sonja de Groot (Senior onderzoeker en bewegingswetenschapper Reade / VU) en Jasmijn Holla (Lector Kracht van Sport, InHolland / Reade)

Hoe word je gezond(er) en fit(ter) met een dwarslaesie? Wat kun je doen om meer in beweging
te komen of juist dat extra niveau van sporten op te pakken? Vanuit de beweegrichtlijn voor
mensen met een dwarslaesie geven we je tips om fit(ter) te worden. We geven informatie
waarom het belangrijk is om meer te bewegen en hoe je dit aan kunt pakken. Tevens laten we
een sneak preview van de WHEELS app zien; een complete leefstijl app met als doel om ook na
de revalidatiefase te kunnen werken aan jouw vitaliteit en gezonde leefstijl.

Aanmelden