Bewegen voor mensen met een dwarslaesie

Genoeg bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Van een dag winkelen in de stad tot op bezoek bij vrienden, van boodschappen doen tot een boswandeling en van de hond uitlaten tot een museum of concert bezoeken. Met het Fit for Life programma willen we jou motiveren en inspireren om (meer) te bewegen. Zodat jij lekker in je vel zit.

Verbeter je rolstoelrijvaardigheid

Coloplast organiseert samen met het Wheelchair Skills Team Fit for Life on Tour events in de regio. Deze events bieden rollers, zoals jij, de mogelijkheid om gratis een training over rolstoelrijvaardigheid te volgen. In een uurtje leer je van de experts van het WheelChair Skills Team hoe je mentaal en fysiek verschillende objecten met een rolstoel kunt overwinnen. Rondom de training heb je ook volop de gelegenheid om in contact te komen met andere rollers.

Bekijk hiernaast de sfeerimpressie van een Fit for Life on Tour event

Meer informatie over Fit for Life on Tour

Thuisoefeningen met Joop & Joost

Vanuit je rolstoel, op je werk of vanaf de bank in beweging blijven? Dat kan! Joop & Joost laten je in een webserie zien met welke dagelijkse fitnessoefeningen je fit blijft. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met gespecialiseerde fysiotherapeuten en eenvoudig uit te voeren. Elke oefening wordt voorgedaan en kun je in een normale, lichte of zware variant uitvoeren. Het grote voordeel: je kunt de oefeningen overal doen. Het enige wat je nodig hebt is een fitnessband en een flesje water. Heb je geen fitnessband? Vraag er dan (gratis) één aan. Succes!

Oefening 1
Eddie the Eagle

Oefening 2
Pump It

Oefening 3
Flex it

Oefening 4
Popeye

Oefening 5
Twist it

Oefening 6
Turn around

Oefening 7
Row the boat

Oefening 8
Power Ranger

Oefening 9
Superman

Oefening 10
Cardio

Vraag hier de gratis fitnessband aan

Word gezond fit met een dwarslaesie

Over het belang van bewegen en een actieve leefstijl zijn boeken volgeschreven. Uit al die wetenschappelijke literatuur is nu een beweegrichtlijn vastgesteld, speciaal voor mensen met een dwarslaesie. Sonja de Groot, onderzoeker en bewegingswetenschapper bij Reade, (centrum voor revalidatie & reumatologie), was hier nauw bij betrokken. Samen met professionals uit andere disciplines vertaalde zij de richtlijn naar een concreet advies waar mensen met een dwarslaesie en hun behandelaars ook echt iets mee kunnen.

Lees het hele interview met Sonja

Een klein beetje veranderen heeft al impact

Rogier Broeksteeg is werkzaam als fysiotherapeut bij Rijndam Revalidatie. In de polikliniek zag hij steeds vaker dwarslaesiepatiënten met meerdere gezondheidsproblemen die terug te voeren waren op hun leefstijl. Die relatie werd bovendien bevestigd door diverse internationale onderzoeken. Om deze problemen aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen, ontwikkelde Rogier een Gezonde Leefstijl Module; niet alleen voor dwarslaesiepatiënten, maar ook voor andere rolstoelgebruikers.

Lees het hele interview met Rogier