Bewegen voor mensen met een dwarslaesie

Genoeg bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Van een dag winkelen in de stad tot op bezoek bij vrienden, van boodschappen doen tot een boswandeling en van de hond uitlaten tot een museum of concert bezoeken. Met het Fit for Life programma willen we jou motiveren en inspireren om (meer) te bewegen. Zodat jij lekker in je vel zit.

Alledaags bewegen

Om mensen te inspireren en te motiveren kunnen we in een revalidatiecentrum een Fit for Life ‘Alledaags bewegen’ event organiseren met diverse workshops gerelateerd aan alledaagse beweging.
De Fit for Life Alledaags bewegen events die we in de diverse revalidatiecentra georganiseerd hebben waren een succes! Met Alledaags bewegen biedt Fit for Life met de inspirerende foto-expositie SHINE de grote revalidatiecentra in Nederland een middag vol boeiende workshops en de onthulling van foto-expositie SHINE. Na een openingswoord vanuit het centrum met de desbetreffende geportretteerde kunnen de aanwezigen deelnemen aan diverse workshops en activiteiten. Zo zijn er beweegsessies met oefeningen van Joop & Joost onder leiding van een fysiotherapeut, een rolstoel APK verzorgd door Double Performance, behendigheid tips en een oefenparcours voor de rolstoel van Kees-Jan van ’t Klooster en tips over voeding.
Houd onze website in de gaten voor nieuw geplande Fit for Life events.

Lees hier het achtergrondverhaal van Kees-Jan

Thuisoefeningen met Joop & Joost

Vanuit je rolstoel, op je werk of vanaf de bank in beweging blijven? Dat kan! Joop & Joost laten je in een webserie zien met welke dagelijkse fitnessoefeningen je fit blijft. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met gespecialiseerde fysiotherapeuten en eenvoudig uit te voeren. Elke oefening wordt voorgedaan en kun je in een normale, lichte of zware variant uitvoeren. Het grote voordeel: je kunt de oefeningen overal doen. Het enige wat je nodig hebt is een fitnessband en een flesje water. Heb je geen fitnessband? Vraag er dan (gratis) één aan. Succes!

Oefening 1
Eddie the Eagle

Oefening 2
Pump It

Oefening 3
Flex it

Oefening 4
Popeye

Oefening 5
Twist it

Oefening 6
Turn around

Oefening 7
Row the boat

Oefening 8
Power Ranger

Oefening 9
Superman

Oefening 10
Cardio

Vraag hier de gratis fitnessband aan

Coloplast is ook dit jaar trotse partner van de Wings for Life World Run

Zondag 3 mei hebben we dankzij de Wings for Life APP individueel mee kunnen rennen, wandelen en rollen tijdens de Wings for Life World Run! Vanwege het Coronavirus zijn alle fysieke Wings for Life evenementen over de hele wereld dit jaar geannuleerd. Het mooie aan deze run is echter dat iedereen individueel vanaf elke plek kan meedoen met de speciale Wings for Life app! Als lokale partner van deze run hebben we met het Coloplast Fit for Life team en het Team van de Sint Maartenskliniek uiteindelijk het mooie bedrag van €2.538,- opgehaald voor de Wings for Life foundation!

We hebben allemaal vanaf onze eigen voordeur ons rondje gelopen; individueel, op afstand met vrienden of met onze partner. Natuurlijk hopen we dat we volgend jaar weer met zijn allen aan een ‘echte’ start staan, maar dankzij de faciliteiten van de app hebben we op deze manier toch een mooie bijdrage kunnen leveren.

Volgend jaar op zondag 9 mei wordt er weer een Wings for Life World Run met verschillende App runs in Nederland gehouden. We hopen dan weer mee te werken aan dit mooie evenement.

Bekijk de reportage uit 2019 ‘Rennen met een dwarslaesie’

Word gezond fit met een dwarslaesie

Over het belang van bewegen en een actieve leefstijl zijn boeken volgeschreven. Uit al die wetenschappelijke literatuur is nu een beweegrichtlijn vastgesteld, speciaal voor mensen met een dwarslaesie. Sonja de Groot, onderzoeker en bewegingswetenschapper bij Reade, (centrum voor revalidatie & reumatologie), was hier nauw bij betrokken. Samen met professionals uit andere disciplines vertaalde zij de richtlijn naar een concreet advies waar mensen met een dwarslaesie en hun behandelaars ook echt iets mee kunnen.

Lees het hele interview met Sonja

Een klein beetje veranderen heeft al impact

Rogier Broeksteeg is werkzaam als fysiotherapeut bij Rijndam Revalidatie. In de polikliniek zag hij steeds vaker dwarslaesiepatiënten met meerdere gezondheidsproblemen die terug te voeren waren op hun leefstijl. Die relatie werd bovendien bevestigd door diverse internationale onderzoeken. Om deze problemen aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen, ontwikkelde Rogier een Gezonde Leefstijl Module; niet alleen voor dwarslaesiepatiënten, maar ook voor andere rolstoelgebruikers.

Lees het hele interview met Rogier